Dijalog Izaberite prevodilac navodi instalirane .dll prevodioce i omogućava vam da izaberete jedan, omogućavajući upravljačkom programu da prevodi podatke iz jednog skupa znakova u drugi. Aplikacija i izvor podataka često čuvaju podatke u različitim skupovima znakova. ODBC nudi generički mehanizam koji omogućava upravljačkom programu da prevodi podatke iz jednog skupa znakova u drugi.

Nakon što odredite .dll prevodioca, upravljački program ga učitava i poziva ga da prevede sve podatke između aplikacije i izvora podataka. Ovo uključuje sve SQL izjave i parametre znakova koji se šalju u izvor podataka i sve rezultate znakova, metapodatke znakova kao što su nazivi kolona i poruke o grešci koje potiču iz izvora podataka. Podaci za vezu se ne prevode, zato što se .dll prevodilac učitava tek nakon što se aplikacija poveže sa izvorom podataka.

Datoteku .dll prevodioca koja obuhvata funkcije prevođenja SQLDriverToDataSource i SQLDataSourceToDriver, koje poziva upravljački program, mogu da pišu samo članovi razvojnog tima aplikacije, upravljačkog programa ili treća strana.

Za više informacija o datoteci .dll prevodioca, pogledajte ODBC reference za programere.